Mai multi amatori de kite surfing se bucura de conditiile meteorologice prielnice pentru practicarea acestui sport.
Ei se antreneaza in Mamaia, in zona de nord a statiunii, spre Navodari.
Vantul cel bun se lasa putin asteptat, insa pentru acest sport iti trebuie rabdare si control. Dincolo de toate, piesa de rezistenta este instructorul.
Kite este un sport extrem adus in Romania prin 2003, dar cu priza la oameni de vreo trei sezoane. Am crezut ca este mai simplu, dar sunt cateva detalii care fac totul. Conteaza greutatea pe care o ai, curajul de a te lansa la apa si, nu în ultimul rand, echipamentul. Poti sa-l inchiriezi sau sa-l cumperi. Un kite de antrenament costa 100 de euro, o vesta intre 200 si 300 de lei, iar o casca aproape 50 de lei. Inainte de a face cumparaturi e necesar însa cursul de kite. Costa 280 de euro, dureaza opt ore si are trei module.
"Primul modul consta in reguli de siguranta, tehnici de salvare, pilotarea unui zmeu mic pe plaja, sisteme de siguranta", spune Ramona Serea, instructor kite.
Pana la performanta este cale lunga si fara pasiune nu se poate. Multi dintre cei care fac kite s-au format pe apele altor mari. Este insa un inceput pentru toate. Vant in kite iti trebuie.
"La al doilea modul mergem impreuna in apa, folosim puterea zmeului ai vom face body drag down wind, recuperam placa in caz ca o pierdem.
Ultima parte a cursului consta in water start, sincronizarea zmeului cu placa si incepem sa bem putina apa", precizeaza instructorul.
Ne-am descurcat onorabil la prima lectie de kite, pe plaja de la Mamaia. E ca o joaca de pe vremea cand eram copii si ridicam zmee din hartie.
Publicat la data de: 19/10/2012
Etichete:
vreme
litoral