Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Turismul monahal in Dobrogea


Turismul monahal in Dobrogea

 

 

Turistii care isi doresc un concediu departe de agitatia orasului, pot alege sa-si petreaca un sejur la manastirile din Dobrogea, chiar si in extrasezon.

Oaspetii profita de o oaza de liniste si relaxare in conditii decente si la preturi mai mici fata de pensiuni.

Exista lacasuri de cult care practica insa, un program destul de strict cand vine vorba de credinta. Conditia pentru a nu plati nimic la manastire este sa va integrati in programul lor de rugaciune.

Acesta nu este insa, pentru toata lumea! A te integra intr-un program presupune sa te trezesti la ora 5 dimineata, iar la ora 6 sa participi la prima sluja de peste zi. La ora 8 se serveste micul dejun, iar inainte de masa, fiecare credincios trebuie sa ajute cum stie mai bine, la bucatarie.

La fel se intampla la pranz si la cina. Femeile trebuie sa respecte intocmai regulile fiecarei manastiri, sa se imbrace adecvat si sa posteasca cel putin miercurea si vinerea.

Un astfel de program nu se potriveste persoanelor care nu tin post sau carora nu le place rugaciunea. Daca va doriti o vacanta antrenanta in care sa dormiti sau sa va relaxati dupa propriile reguli, nu va alegeti petrecerea timpului la o manastire.

Daca vorbim de rugaciune, atunci trebuie sa stiti ca, la manastire, ea trebuie respectata.Va puteti interesa din timp ce presupune o astfel de vacanta, in care fiecare dintre voi puteti descoperi lucrurile simple.

La manastire nu exista telefoane mobile, televizoare sau orice presupune agitatia vietii de zi cu zi. La manastire puteti porni in cautarea propriei credinte si va puteti apropia de Dumnezeu intr-un mod diferit. La prima vedere, inclusiv credinta este diferita de cea de la oras.

Odata cu venirea toamnei, cand temperaturile incep sa scada, va puteti gandi la noi destinatii pentru excursii de un weekend, ori pentru o mini-vacanta. O idee buna pentru cei care vor sa imbine sentimentul apropierii de Dumnezeu cu plimbarile in aer liber si descoperirile arhitecturale sunt manastirile.

Puteti opta pentru turismul monahal gratuit, in care va implicati in totalitate in programul manastirii sau puteti opta pentru relaxare si plimbare. In acest caz, pentru o noapte de cazare intr-un lacas de cult veti plati intre 20 lei si 50 lei de persoana, iar masa o puteti servi alaturi de maicute sau de calugari, depinde ce manastire va alegeti!

In cazul pelerinajelor, pretul este standard si include cazare, masa si excursii tematice la obiectivele turistice din zona pe care o alegeti.

Dobrogea este plina de manastiri frumoase, carora merita sa le aflati legendele!

Iata si propunerile noastre:

MANASTIREA CELIC - DERE

Manastirea Celic-Dere este situata in partea de nord a Dobrogei, fiind unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra.

Numele manastirii este luat de la paraul Celic-Dere (nume turcesc, in romana insemnand paraiasul de otel).

Manastirea este situata la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si la 12 kilometri vest de localitatea Cataloi, aflata pe soseaua Tulcea-Constanta, in Comuna Frecatei. Autobuzele din Tulcea-Cataloi-Telita au statie chiar in fata Manastirii Celic-Dere.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, din statia autobuzelor pentru Manastirea Celic-Dere pana la biserica acesteia se parcurg 0,5 kilometri.

In incinta mare a manastirii sunt parcuri cu iarba, flori, arbusti si arbori, precum si alei betonate pentru circulatie, prevazute cu banci pentru odihna.

Marele Dictionar Geografic al Romaniei precizeaza ca, asezamantul a fost fondat de arhiereul Athanasie Lisivencof, in anul 1835. Pe de alta parte, exista marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840", de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.

O alta atestare documentara vine din secolul al XVIII-lea, de la calugarii ardeleni veniti din Muntele Athos. Acestia construiesc o bisericuta din barne de lemn si lut, situata pe locul unde azi este cimitirul.

Athanasie Lisavenco ar fi oprit femeile in manastirea intemeiata, iar pentru barbati a construit o bisericuta si cateva chilii la vreo doi kilometri mai la vale, infiintand o a doua manastire, Celicul Mic sau Celicul de Jos.

Acelasi site aminteste anul 1845, cand manastirea de calugari Celic Dere s-a transformat in manastire de maici (maicile au fost aduse din Basarabia), monahii fiind stramutati langa balta Saon, unde isi construiesc o bisericuta si cateva chilii - viitoarea Manastire Saon.

Dupa 60 de ani, constructia s-a degradat datorita infiltratiilor si inundatiilor.

In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc. Icoana Facatoare de Minuni, a apartinut unei familii de credinciosi din comuna Narusai, judetul Ismail, de unde si numele de Maica Domnului Narusaiscaia. Icoana a ramas neatinsa de flacari cand casa familiei a ars.

Unul din mostenitorii de mai tarziu, parandu-i-se icoana veche, innegrita, neinteresanta pentru ei, a pus-o in cuptor sa arda, insa flacarile au izbucnit in afara, icoana ramanand intacta. Vazand minunea, a luat icoana si a asezat-o in camera cea mai curata.

PELERINAJ  la Pestera Sfantului Apostol Andrei - www.crestinortodox.ro 30 noiembrie

Pelerinii care parcurg acest drum al credintei, vor vizita Manastirea Sfantului Apostol Andrei, Pestera Sfantului Andrei, Manastirea Dervent si Izvorul Sfantului Apostol Andrei.

Rezervarile se pot face pana la data de 27 noiembrie.

Plecarea va fi de la Stadionul National Bucuresti (intrarea de pe Pierre de Coubertin), ora 6.30. Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei este situata la 59 kilometri de Constanta, in padurea de langa localitatea Ion Corvin. Grota, ce avea sa fie atestata ca fiind pestera Sfantului Andrei a fost descoperita in primavara anului 1943.

Sfintirea ei a fost facuta de catre episcopul Chesarie Paunescu la 30 iulie 1944. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o.

 

Abia dupa 1990, prin cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

Potrivit crestinortodox.ro, in biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei.

In vecinatatea pesterii Sfantului Andrei se afla biserica mare a manastirii, paraul "Sfantul Andrei" si cele noua izvoare in care Apostolul Andrei ii boteza pe cei convertiti la crestinism.

Ziua de 30 noiembrie a devenit sarbatoare nationala bisericeasca, ca urmare a hotararii Sfantului Sinod din 14 noiembrie 2001.

 

MANASTIREA DERVENT

Unul dintre cele mai importante lacasuri ortodoxe de rugaciune ale crestinismului romanesc este Manastirea Dervent, din judetul Constanta.

Loc binecuvantat de Dumnezeu, acest altar crestin s-a inaltat in dreptul Calarasiului, peste Dunare.

Pe aceste meleaguri, Sfantul Andrei a facut din Dervent una dintre cele mai cautate manastiri de la noi.

Minunile savarsite la Dervent au atras furia comunistilor.

In 1959, manastirea a fost transformata intr-o ferma a IAS-ului Ostrov. Parintele Elefterie, ctitorul si staretul asezamantului, a fost izgonit, iar locul - venerat pentru forta sa si de musulmani- a fost ingropat in uitare.

 

Abia in 1990, dupa trei decenii, batranul ieromonah s-a reintors la Dervent, reinnodand firul trairii spirituale.

Minunile de la Dervent nu se opresc la vindecari. Cei ce vin pentru prima data la manastirea Dervent, impovarati de dureri si necazuri, revin adesea la Icoana, dorind a-i multumi lui Dumnezeu si Maicii Sfinte pentru ajutorul primit.

Turismul monahal capata din ce in ce mai mult teren in Romania, iar la manastirile din Dobrogea puteti gasi, macar pentru doua sau trei zile, linistea de care aveti nevoie.

Lunile septembrie/ octombrie sunt recomandate pentru pelerinaje, insa puteti calatori alaturi de familie, prieteni sau cunostinte, in sejururi individuale, unde fie va integrati intr-un program strict, fie va relaxati si va incarcati bateriile, departe de zgomotul si agitatia orasului.

 

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 24/09/2013

Etichete: litoralul romanesc  turism  biserici  manastiri  Constanta  Eforie  2 Mai  Vama Veche  Jupiter  Mangalia  Costinesti 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777