Turismul de voluntariat sau cum sa devii VOLUNTAR in vacanta!

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Turismul de voluntariat sau cum sa devii VOLUNTAR in vacanta!


Turismul de voluntariat sau cum sa devii VOLUNTAR in vacanta!

 

 

 

Ati incercat vreodata sa combinati voluntariatul si calatoriile? Cum ar fi sa calatoriti in intreaga lume pe gratis? Cand va ganditi la voluntariat aveti in vedere munca pe gratis in favoarea celor mai nevoiasi decat voi.

Perspectiva pe care vi-o poate oferi voluntariatul poate fi privita si din prisma turismului de voluntariat.

V-ati gandit vreodata ce fel de persoana ar trebui sa fiti pentru a alege sa plecati intr-o misiune de voluntariat in tara voastra sau in lumea larga? Aveti in vedere ca un asemenea lucru presupune a munci din greu si nu a va afla intr-o vacanta permanenta. Ati putea locui la o familie sau ati putea sta intr-un cort in Asia sau intr-o coliba in Africa. Ati putea locui oriunde pentru o perioada, iar experienta traita va va marca pentru mult timp.

Cei care doresc sa traiasca cel putin o data in viata o astfel de experienta, ar trebui sastie ca acest gen de activitate nu are in vedere rezultatele imediate, ci "a fi acolo unde e nevoie sa fiti". Trebuie sa invatati sa fiti deschis, respectuos si tolerant.

Trebuie sa va amintiti ca va veti alatura unei comunitati in care toata lumea e egala, in care toti se inteleg intre ei. Iar faptul ca va doriti sa-i ajutati pe altii, nu presupune faptul ca sunteti persoane mai bune decat acestia!

Daca v-ati intrebat macar o data cum ar fi sa lucrati intr-un orfelinat din Guatemala, sa ajutati la conservarea naturala a broastelor testoase pe o plaja din Brazilia sau sa construiti colibe in Malawi, atunci aflati ca puteti ajuta la bunastarea lumii!

Turismul de voluntariat nu este foarte dezvoltat in Romania, insa puteti face turism de voluntariat in tara noastra cu ajutorul ONG-urilor implicate in sprijinirea diverselor activitati care protejeaza mediul inconjurator.

Devenind voluntar intr-un ONG, trebuie sa stiti ca in functie de implicarea individuala side timpul alocat activitatii intr-un ONG, oricand vi se poate oferi perspectiva turismului de voluntariat.

Cu ajutorul catorva asociatii si ONG-uri, puteti capata experienta in acest domeniu si totodata puteti alege sa va schimbati stilul de viata. Spre exemplu, Asociatia pentru turism participativ Open Romania organizeaza in fiecare an, vizite gratuite cu turisti romani si straini in cadrul proiectului Romanian Greeters. Vizitele cuprind obiective emblema ale orasului (Piata Sfatului, Biserica Neagra, precum si "bijuterii" locale, porti, case asunse in ganguri, si pe strazile mai putin circulate.

In compania voluntarului Romanian Greeter (greeter inseamna gazda) turistii pot face cunoastinta cu Brasovul si marele orasele turistice ale tarii (Bucuresti, Sibiu, Cluj, Constanta, Cluj Napoca, Timisoara), din perspectiva localnicilor. Vizitele se fac deja de la inceputul lunii iulie in Bucuresti si Brasov, turistii romani si straini pot astfel sa descopere Bucurestiul ascuns, Brasovul in si dincolo de cetate si alte orase turistice, cu un localnic. O pot face gratuit, completand un fomular cu minim 2 saptamani inante de sosirea la Brasov, formular care se poate descarca de pe siteul proiectului.

Vizitele sunt realizate de comun acord intre greeter si turisti, in functiile de preferintele si pasiunile lor particulare.

O alta perspectiva a turismului de voluntariat se vede prin sutele de straini care vin anual in Romania pentru a-si petrece vacanta, invatand cum se traieste si se munceste la tara. Sunt din toate colturile lumii, de la europeni si americani, pana la asiatici.

Sute de turisti straini vin anual in Romania pentru a se familiariza cu cultura traditionala romaneasca si a invata din obiceiurile taranilor. Cu doar 10 euro, acestia beneficiaza de masa si cazare in una din cele 36 de microferme ecologice sau traditionale, majoritatea din Transilvania. In schimb, trebuie sa ajute la muncile fermei, in masura in care se pricep, si sa imparta taranilor romani din cunostintele lor.

Acest gen de vacante, disponibile si pentru turistii romani, sunt posibile prin intermediul organizatiei WWOOF Romania (World Wide Opportunities on Organic Farms), parte a retelei WWOOF creata in 1970 in Marea Britanie de un grup de oameni din diferite orase, care obisnuiau sa isi petreaca week-end-urile ajutand familii de fermieri la muncile agricole.

Pentru a intra program, strainii trebuie sa se inscrie ca voluntari pe site-ul WWOOF, sa plateasca o taxa de 10 euro pentru activarea contului si sa isi aleaga ferma pe care doresc sa o viziteze. Pentru cetatenii romani nu se percepe taxa de 10 euro.

Turismul de voluntariat va ofera o alta perspectiva asupra lumii: puteti avea o viata spirituala mult mai activa, puteti ajuta la lupta impotriva injustitiei si saraciei, puteti inapoia ceva societatii, in compensatie pentru ceea ce vi s-a dat, puteti da un sens vietii voastre (in cazul in care nu mai gasiti vreunul),va puteti creste considerabil experienta de viata, puteti vedea locuri pe care nici un turist nu le-ar vedea vreodata, puteti cunoaste oameni noi, va puteti face prieteni din intreaga lume, puteti intelege ce inseamna sa va traiti viata prin lucruri simple, puteti invata lucruri noi din interiorul noii voastre comunitati, puteti lasatotul in urma, daca va doriti asta.

In Romania, coordonati de Asociatia Montana Carpati, zeci de voluntari au refacut, pana acum, 500 de kilometri din cele 800 de trasee din muntii din Romania. Grupul de voluntari romani reface gratis infrastructura traseelor turistice, de la podete si refugii la monumente si marcaje de pe copaci.

Iar zonele montane nu sunt singurele in care puteti face turism de voluntariat. Principiile voluntariatului se aplica si pe litoralul romanesc. Exista cateva ONG-uri si la Constanta, unde orice turist din Romania ar putea sa se implice in diverse proiecte.

Spre exemplu, Mare Nostrum, asa cum se prezinta pe site-ul oficial este o organizatie deschisa tuturor cetatenilor preocupati de degradarea mediului litoralului romanesc, a carei misiune este de a determina schimbarea practicilor si atitudinilor actuale ale comunitatilor locale, factorilor de decizie si altor grupuri de interese, cu cele care asigura conservarea si utilizarea rationala a resurselor naturale din zona costiera romaneasca. Punand accentul pe parteneriat si respectul fata de mediul inconjurator, Mare Nostrum activeaza in directia constientizarii publice, a educatiei ecologice si creeaza presiune fata de factorii decizionali, pentru protectia efectiva a mediului Marii Negre si zonei costiere romanesti.

Ganditi-va ca puteti avea vacanta mult visata pe litoralul romanesc, implicandu-va in proiectele lor!

In 2011, spre exemplu, cateva zeci de salvamari s-au aflat pe plajele de pe litoral, fara a fi platiti, pentru a veghea la siguranta turistilor care au ales sa-si petreaca la mare minivacanta de 1 Mai.

Poate la prima vedere nu v-ar surade sa faceti multe lucruri pe gratis, insa ganditi-va laperspectiva pe care vi-o poate oferi turismul de voluntariat!

Un alt exemplu este Microrezervatia din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, care reprezinta un loc minunat pentru petrecerea timpului liber intr-un mod educativ. In cadrul programelor de voluntariat lansate de institutie, iubitorii de animale pot participa la hranirea supravegheata a animalelor din Microrezervatie. Tot in cadrul Microrezervatiei a fost initiat de curand si un Centru pentru adapostirea animalelor aduse de diverse persoane, in sezonulrece.

Turismul de voluntariat mai este cunoscut si sub numele de volunturism, un concept relativ nou pe plan global, definit ca o combinatie intre voluntariat si turism.

Dincolo de aceasta explicatie sumara, volunturismul integreaza cele mai bune parti ale turismului: arta, cultura, geografia, monumentele de patrimoniu, natura si relaxarea, cu oportunitatea de a te pune in slujba destinatiei vizitate, a oamenilor, locurilor si lucrurilor. Altfel spus, volunturistii sunt acei oameni care se duc sa faca voluntariat intr-o alta localitate/tara si profita de aceasta deplasare in scopuri turistice.

Organizatorii deplasarilor in aceste cazuri nu sunt agentii de turism, ci ONG-uri dedicateconservarii mediului, protectiei copilului, reconstructiei unor zone calamitate, etc.

Fie ca va doriti sa schimbati ceva la cei din jurul vostru sau la voi, fie ca doriti sa aveti parte de o experienta de neuitat sau pur si simplu sa explorati destinatii noi, turismul de voluntariat va ofera o alta perspectiva asupra vietii si calatoriilor in general. Este o ocazie excelenta de a va cunoaste tara si lumea in care traiti, atat din punct de vedere geografic, cat si cultural sau istoric.

 

 

 

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 02/10/2013

Etichete: litoralul romanesc  Constanta  Mamaia  Eforie  Costinesti  Neptun  Venus  Olimp  Jupiter  Mangalia  2 Mai  Vama Veche  turism  voluntariat 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777