Sezonul estival a ajuns la final, iar primele zile de toamna au reprezentat pentru unii hotelieri un bilant nu foarte pozitiv in privinta profitului. Numarul turistilor prezenti in statiunea Mamaia a crescut in sezon cu peste 5%, insa in sudul litoralului numarul acestora a scazut. Potrivit presedintelui Asociatiei Litoral Delta Dunarii, Corina Martin, romanii au cheltuit mai putin in aceasta vara, pe litoral. Atitudinea turistilor in privinta serviciilor de cazare in acest sezon a fost reprezentata de chibzuinta.
Si asta se vede in gradul de ocupare al statiunilor de pe litoral, mai ales in weekend. Intre 30.000 si 35.000 de turisti au fost asteptati in weekend in cea mai populara statiune de pe litoralul romanesc - Mamaia, numarul lor depasind cu mult capacitatea de cazare a unitatilor din zona, de doar 24.000 de locuri. Iar acestea reprezinta doar valori estimative realizate de Asociatia Patronala Mamaia. Majoritatea hotelierilor au fost insa nemultumiti de valul imens de turisti pe litoral, iar pesimismul se datoreaza veniturilor obtinute la finalul sezonului estival.
Un raport al Consiliului Mondial al Calatoriilor si Turismului evidentia anul trecut o contributietotala a industriei turismului la produsul intern brut de 4,3%, aceasta ridicandu-se anul trecut la aproximativ 6,8 miliarde de euro (echivalentul a 30,5 miliarde de lei, 5,1% din PIB). Totodata, industria turismului a generat, tot in 2012, 193.000 de locuri de munca. Si in 2013 se astepta o crestere de 7,3% a acestora, numarul posturilor in turism urmand sa ajunga la 207.500, pentru ca in 2023, 223.000 romani sa lucreze in domeniu.
Romanii au cheltuit anul trecut, odata ajunsi in concediu in statiunile de pe litoral, aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit estimarilor FPTR, citate de Stirile ProTV. Turistii au lasat astfel la receptiile hotelurilor si ale pensiunilor clasificate aproape 160 de milioane de euro pentru cazare si masa, la aceasta suma adaugandu-se alte 110 milioane de euro cheltuite de catre cei care au fost cazati la negru pe malul Marii Negre. Anul acesta insa, turistii au renuntat la vacantele lungi pe litoralul romanesc, cuprinse intre 6 si 12 zile.
Majoritatea au stat pe litoral, in medie, 5 nopti. Si, desi turistii de weekend sunt cei care au lasat cel mai mult in buzunarele comerciantilor si hotelierilor, in 2013 a fost remarcata o schimbare in privinta hotelierilor care au vrut sa profite de criza ultimilor ani. Daca unii nu au fost interesati de renovare sau publicitate cat mai multa, altii s-au modernizat, iar acest lucru le-a adus un profit frumusel la final de sezon. Numarul serviciilor de cazare in regim all incluse a crescut fata de anii trecuti. Peste 3000 de locuri au fost disponibile pe litoral in regim all inclusive.
Reprezentantii comisiei de Turism Intern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, anuntau luna trecuta pentru Mediafax o estimare de 62.000 de turisti care se vor caza in regim all inclusive pe litoral. Cresterea acestui tip de servicii a fost de 60% in acest an.
Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut, in Romania functionau 5.821 de structuri de primire turistica ce dispuneau in total de 301.109 locuri de cazare pentru turistii plecati in concediu, cu aproape 1.000 de unitati in plus fata de anul 2008. Dintre acestea, 676 se gaseau pe litoral, cu 51 în plus fata de anul 2011, dar cu aproape 260 in scadere fata de 2008.
Dupa o scurta analiza, putem constata ca serviciile puse la dispozitia clientilor de catre hotelieri au devenit mai bune. Daca in 1994 in tara nu exista niciun hotel care sa ofere turistilor confort si servicii de 5 stele, numai anul trecut romanii puteau alege din 28 de astfel de unitati de cazare, intre care cinci se aflau in statiunile de pe litoral.
Redactor: Oana Blanda Craciun
Publicat la data de: 04/09/2013
Etichete:
litoralul romanesc
Mamaia
Eforie
Costinesti
Saturn
Vama Veche
Mangalia
Neptun
Olimp
2 Mai
Constanta
turism
servicii