Mai este putin pana la incheierea sezonului estival, insa codul rosu la distractia de pe litoral abia acum incepe! Va intrebati oare, de ce? Pentru ca lunile septembrie si octombrie sunt cele mai potrivite pentru sporturi nautice!
Pasionatii acestor tipuri de sporturi nu mai au parte de caldura din plin sezon, vantul este numai bun, iar pe plaja numarul turistilor incepe sa se diminueze.
La inceputul lunii septembrie, in statiunea Mamaia isi fac aparitia impatimitii sporturilor nautice.
Atrasi atat de neconventional, dar si de un mod de viata sanatos, unii tineri au transformat sportul intr-un stil de viata.
Fie ca vorbim de windsurfing, kitesurfing sau skijet, acestia sunt dispusi sa plateasca oricat de mult sau de putin, pentru pasiunea lor.
Kitesurfing-ul este unul dintre cele mai progresive sporturi la ora actuala, care se dezvolta in continuare foarte rapid.
Practic, de la an la an, apar noi tehnologii, care ii cresc performanta.
Kite-ul s-a dezvoltat puternic in anii '90 si a fost initiat de windsurferii
care-si doreau o mai mare libertate de miscare, mai multa viteza, dar si posibilitatea de a aluneca pe apa si de a zbura, in acelasi timp.
Kitesurfing-ul se poate practica aproape in orice locatie cu apa, singurul factor cu adevarat important fiind viteza vantului.
Echipamentul incape intr-o husa de marimea unui sac de golf. Odata prins de aceasta pasiune, nu-ti mai ramane decat sa intri in compania celor mai incredibili oameni, sa calatoresti in cele mai exotice locatii si sa duci unul dintre cele mai sanatoase stiluri de viata.
In Romania, pe litoralul romanesc, kitesurfing-ul a luat amploare in ultimii ani.
Kite-ul este zmeu sau o parapanta mai mica, accesoriu folosit atat de impatimitii kitesurfing-ului cat si de snowboarderi sau schiori. Ideea de a folosi un zmeu, ca modalitate de propulsie, dateaza din secolul al XII-lea, cand asiaticii il foloseau pentru a naviga.
Kitesurfing-ul, asa cum este cunoscut astazi a fost descoperit in secolul al XVIII-lea de George Pocock. Acesta a modificat zmeul obisnuit, marindu-i suprafata de contact si folosindu-l in scopuri utilitare.
Dupa 2001, acest sport a cunoscut o notorietate mult mai mare, devenind mult mai accesibil. Potrivit statisticilor, in 2006 peste 200.000 de persoane practicau kitesurfing in toata lumea.
Cei care vor sa practice acest sport, trebuie sa stie ca au nevoie de cel putin 6 ore de curs, pentru care instructorii de pe litoral cer 50 de euro pe ora.
Un echipament performant, cu toate cele necesare practicarii kitesurfing-ului porneste de la minim 400 de euro.
Exista si varianta inchirierii echipamentului.
La iesirea din statiunea Mamaia, plaja H2O ii asteapta pe turistii dornici de adrenalina, sa incerce kitesurfing-ul.
Locatia pune la dispozitia amatorilor de senzatii tari cursuri de kite, caiac, slackline, indoboard, stand up paddle si surfing.
Iulian Tache, un impatimit al kitesurfing-ului este cel care a infiintat prima scoala de kite din Romania, in anul 2004. Pe atunci, nu detinea decat patru zmee si o placa.
Scoala functiona la Ultima Playa in statiunea Mamaia, unde avea o rulota, iar zona era indeajuns de libera pentru practicarea acestui sport.
Pasiunea lui Iulian s-a transformat in cativa ani, intr-un business frumos, pentru ca in prezent surferi si practicanti profesionisti, vin la Mamaia special pentru a practica kitesurfing-ul.
Surf Club-ul H2O este singurul din tara, dedicat sporturilor nautice, in special pentru kite si windsurf.
Pe langa concursuri si workshopuri de sport extrem, aici au loc si petreceri cu DJ cunoscuti, dar si concerte live.
Situata in dreptul fostei bariere inspre Navodari, locatia este un spatiu neconventional, unde patrunzi parca, intr-o alta dimensiune. Inca de la primele ore ale diminetii, il veti gasi pe Iulian pe plaja.
Fie ca vreti sa invatati kitesurfing pentru a-l transforma intr-un hobby sau vreti sa deveniti profesionisti, treceti pe la plaja H2O din statiunea Mamaia, pentru a descoperi nu doar un simplu sport, ci un alt mod de viata.
Redactor/Reporter: Oana Blanda Craciun
Publicat la data de: 27/08/2013
Etichete:
Mamaia
litoralul romanesc
statiuni
sporturi
plaja
kitesurfing
evenimente