Festivalul Antic Tomis isi deschide portile atat pentru turisti, cat si pentru constanteni, cu atelierele din cadrul Parcului de reconstituire istorica Tomis, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Potrivit organizatorilor, vineri, 16 august, incepand cu ora 16.00 constantenii vor asista la parada trupelor militare si civile prin orasul Constanta, pe traseul City Park Mall - Tabara, unde la ora 17.30 va avea loc Ceremonia de deschidere, urmata de prezentarea echipamentului de lupta si marea batalie intre daci si romani.
Ziua in tabara se va incheia cu aprinderea tortelor, proiectii de filme documentare, istorice si proiectii 3D, precum si cu vizita la ateliere. Dupa ora 22:00 distractia se muta in statiunea Mamaia, unde va avea loc o Toga Party, gazduita de Club Ego. Sambata, 17 august, incepand cu ora 10.00 viata, arta si obiceiurile antice isi vor intampina vizitatorii in cadrul atelierelor ce fac parte din Parcul de reconstituire istorica Tomis.
Participantii se vor intalni cu dacii, sarmatii, romanii si gotii, care le vor dezvalui secrete pastrate de peste 2000 de ani. O noua lupta intre daci si romani va putea fi urmarita dupa ora 18.00. Aceasta va fi urmata de o parada in statiunea Mamaia, pe traseul Hotel Flora - Piateta Cazino de la ora 20.00.
Seara se va incheia cu atelierul de dans Tripodium, unde vizitatorii vor invata miscari de dans antic, in parcul de reconstituire istorica. Ateliere de ceramica, textile, vestimentatie si pielarie antica, prelucrarea metalului, gastronomie antica, tehnica militara antica, muzica si dans. Toate vor fi gasite de participanti duminica, 18 august, incepand cu ora 10.00. Vizitatorii vor patrunde in tainele civilizatiei antice.
De la ora 17.00, parada cuceritorilor romani va porni din zona Capitol spre intrarea Cetatii Tomis, din parcul Arheologic al Primariei. O expunere inedita a ultimei zile de festival o va avea piesa de teatru antic MEDEEA de Euripide, care se va juca in incinta Festivalului Antic Tomis, incepand cu ora 20.00. De la ora 21.30, participantii sunt asteptati la ceremonia oficiala de inchidere a Festivalului Antic Tomis si stingerea Flacarii Tomisului.
Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii, Agentia de marketing cultural Groove Hour Constanta, cu sprijinul Primariei Municipiului Constanta, al Asociatiei Patronale Mamaia, Asociatiei Patronale a Cluburilor din Mamaia, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si Consiliului Judetean Constanta. La editia din acest an, participa trei asociatii de reconstituire istorica din Romania, doua asociatii din Polonia, aflate pentru prima data la Constanta si doua asociatii din Bulgaria, care au revenit la Festival, dupa participarea de anul trecut. In cadrul proiectiilor de film documentar, vizitatorii vor putea urmari documentare istorice despre Cetatile Pontice: Cetatea Tomis, Cetatea Capidava, Cetatea Callatis, Cetatea Ulmetum, Cetatea Tropaeum
Traiani, produse si realizate de Cristian Cealera, operator imagine - Cristian Medveghi, montaj - Razvan Malciu, voce - Marius Klein.
Totodata, in cadrul proiectiilor de film vor rula documentarul turistic "Pe urmele Argonautilor" si reconstituirile 3D Cetatea Tropaeum Traiani, Edificiul Roman cu Mozaic si Termele Romane Tomis, produse si realizate de Catheol Film. Playlistul mai contine reconstituirea 3D a Cetatii Histria, realizata de Midia FX.
Evenimentul este sprijinit si de Autoritatea Nationala pentru Turism, care va organiza impreuna cu Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii, in perioada 15-19 august 2013, o vizita de documentare destinata membrilor Asociatiilor de reconstituire istorica, pentru promovarea produsului turistic "Dobrogea - istorie si cultura", pe piata turistica poloneza si bulgara. Vizita de documentare va cuprinde vizite la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marinei, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, vizitarea Cetatii si a Muzeului Cetatii Histria, a Bisericii Ingropate din comuna Istria si a Monumentului Triumfal "Trophaeum Traiani" de la Adamclisi.
Ateliere in cadrul Festivalului Antic Tomis:
Atelierul de ceramica/ modelare manuala dupa tehnica dacica
Atelierul de ceramica este dezvoltat pentru a pune in valoare mostenirea antica in confectionarea vaselor de lut, fie ele de uz zilnic, de lux sau de utilizare speciala, ca mod de exprimare a sensibilitatii umane si atractiei pentru frumos.
Atelierul de prelucrarea metalului
Atelierul de prelucrarea metalelor ofera o intelegere a complexitatii tehnologiei de prelucrare a metalului, a modului in care se combina forta fizica si cunostintele cu arta in scopul de a produce obiecte de metal de uz casnic, lupte, decoratiune, etc.
Atelierul de textile si vestimentatie antica
Aduce in prim plan vestimentatia si rolul ei in dezvoltarea societatii antice. In cadrul activitatilor, se vor studia tipurile de tesaturi si materiale pe care societatea antica le utiliza in crearea vestimentatiei,tipul si rolul vestimentatiei in deosebirea claselor sociale, culorile folosite, etc.
Atelierul de gastronomie antica
Atelierul va ajuta participantii sa inteleaga si sa aprecieze bucataria daca si romana, cu gusturile si aromele ei, ingredientele si modurile de preparare, reconstituind cultura gastronomica sofisticata a civilizatiei antice, daca si romana si prezentand preferintele si obiceiurile de consum ale celor doua civilizatii.
Atelierul de tehnica militara
Atelierul prezinta evolutia armatei daca si romana de la triburi razboinice la apanaje aristocratice, la armata obligatorie si profesionista, astfel devenind o masinarie de razboi eficienta. Atelierul initiaza publicul in ceea ce priveste conflictul militar antic.
Atelierul de pielarie
Din timpuri preistorice, omul a folosit piei de animale pentru a-si satisface nevoile sale de baza, de la piese de imbracaminte, adapost, covoare, pana la echipamentul de protectie pe campul de lupta. Atelierul prezinta arta prelucrarii pielor de animale in perioada daco-romana a spatiului carpato - danubiano - pontic.
Pentru detalii suplimentare despre Festivalul Antic Tomis, toti cei interesati pot contacta:
Agentia de marketing cultural Groove Hour:
Telefon: 0241.618.255; E-mail: vivatomis@festivalulantictomis.ro
Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii
Telefon: 0241.831.321 E-mail: office@asociatia-litoral.ro
Redactor: Oana Blanda Craciun
Publicat la data de: 14/08/2013
Etichete:
Mamaia
Constanta
festival
turism
istorie
cultura
traditie
litoral
evenimente
statiuni