Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Constanta de altadata - Casa cu Lei


Constanta de altadata - Casa cu Lei

 

 

De pe soclurile inalte, leii, innegriti de trecerea timpului, isi pastreaza si astazi grandoarea, chiar daca aproape nimeni nu-si mai ridica ochii inspre ei. 

Stilul genovez, ce dateaza din  perioada 1895-1898, te face insa, sa vrei sa-i descoperi misterele de demult, pentru ca  de-a lungul existentei sale, impunatoarea cladire a gazduit mai multe restaurante, o banca si o centrala telefonica.

Numele sau provine de la decorul exteriorului, care are cate un leu sculptat pe fiecare dintre cele patru coloane de sustinere ale fatadei.

Documentele trecutului  povestesc despre un membru respectat al Comunitatii Armene, Dicran Emirzian, care a construit Casa cu Lei la inceputul secolului trecut.

In lucrarea „Constanta 1878 – 1928. Spectacolul modernitatii tarzii” (vol. II, Editura Arcade, 2006) a Doinei Pauleanu, aflam ca edificiul, „in stil eclectic nuantat cu elemente de renastere si baroc elvetian” (p. 306), a fost, in 1921, sediu de banca. Aici a locuit fiul lui Dicran Emirzian, Bebi, pana in 1941, dupa care casa a fost inchiriata pana in 1950, cand a fost nationalizata, asa cum arata Simion Tavitian, in volumul „Armenii dobrogeni in istoria si civilizatia romanilor”, citat de Doina Pauleanu.

Casa cu Lei din Constanta este considerata monument istoric.

Din punct de vedere stilistic, cladirea apartine eclectismului, specific secolului al XIX-lea. Detaliile prezentului te fascineaza cu acea intensitate care a atras privirea si in momentul in care cladirea a fost ridicata.

Povestile de demult, relateaza o legenda. Casa cu Lei ar fi facut sa se adune cupluri care isi consumau discret idilele sub pavaza unui anonimat bine intretinut.

Locuinta avea mai multe cai de acces si prezenta astfel, suficiente avantaje. De asemenea, faptul ca se afla in imediata apropiere a unor hoteluri era un motiv pentru ca cei ce se intalneau pe strazile invecinate,  sa se poata furisa in casa.

Mai tarziu la Casa cu Lei, au functionat mai multe firme, dar si o agentie de transporturi si chiar un Club Comercial. La sfarsitul perioadei  interbelice, imobilul a redevenit locuinta.

Un aspect mai putin documentat este reprezentat de faptul ca exista consemnari care atesta faptul ca pentru scurta vreme in Casa cu Lei, ar fi functionat sediul unei loje masonice.

Potrivit romanialibera.ro, constantenii  nostalgici dupa imaginea orasului vechi de altadata, asteapta cu nerabdare reabilitarea cladirii. Acelasi cotidian ne spune intr-un articol din 2011, ca imobilul este din 2006 in proprietatea companiei  S.C. Vega Turism S.A., membra a grupului Upetrom.

Cand vom revedea acest simbol al zonei peninsulare reabilitat nu se stie, stim insa ca fiecare plimbare pe strada unde sta cuminte Casa cu Lei, te face sa vrei sa-i descoperi multimea de mistere. Este mai mult decat o cladire impunatoare, care a fost uitata de timp! Este mult mai mult decat o casa strajuita de niste lei! Casa cu Lei este unica in felul sau, prin monumentalitate, grandoare, stil si povesti.

Daca veniti la Constanta, faceti o plimbare pe strada Diana, numarul 1, in apropierea Bisericii Romano Catolice "Sfantul Anton de Padova".  Leii va asteapta sa le descoperiti secretele !

 

 

 

Redactor : Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 28/10/2013

Etichete: litoralul romanesc  Constanta  Mamaia  obiective turistice  Casa cu Lei 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777