Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Capidava, Cetatea lui Dapyx


Capidava, Cetatea lui Dapyx

 

 

La aproape 20 de kilometri,  in aval de Cernavoda,  Dunarea face o mare cotitura, marginita pe dreapta de peretii verticali ai unor faleze de calcar, iar spre stanga de malul impadurit ca o perie al Baltii Ialomitei, luandu-o mai intai spre nord-est, apoi spre nord ca sa se mai intoarca inca o data spre nord-vest.  O data facut acest urias ocol, in care fluviul a ros adanc din faleza de calcar a malului dobrogean, albia se ingusteaza drastic si isi face aparitia satul actual Capidava, care si-a luat numele recent de la cetatea romana ale carei ruine il strajuiesc de pe un pinten stancos situat in partea de S-E a satului.

De acolo, de langa cetate, apusurile de soare, cand astrul moare in apele Dunarii, se vad adevarate simfonii de culori si de lumina.

Potrivit cercetatorilor care au contribuit la dezvoltarea site-ului www. capidava.ro, cetatea ocupa un loc important in sistemul defensiv roman si face parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul secolului al II-lea , in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean. Specialisti arheologi si istorici sustin ca locul era deosebit de potrivit caracterului constructiei, oferind o vasta arie de supraveghere: un masiv stancos care se inalta intre piciorul pantei ce coboara dinspre N-E si Dunare.

Masivul prezenta un avantaj din punct de vedere strategic si anume un sant natural care pornea din Dunare, il ocolea pe partea de N-E, pana aproape de coltul de est al cetatii. De altfel, forma masivului a impus forma si orientarea castrului. Importanta strategica a locului a determinat instalarea unei statiuni militare precum si amplasarea si dezvoltarea unui centru civil in epoca romana.

Castrul, situat langa un vad de trecere a fost construit de detasamente din Legiunea V Macedonica si Legiunea XI Claudia. Toponimul getic de Capidava - insemnand cetatea de la cotitura- confirma o locuire preromana, pozitia geografica fiind si cea care explica insemnatatea asezarii bastinase, loc care permitea comunicatia intre dacii din Dobrogea si cei din Campia Munteana.

Capidava este un loc fascinant, caruia merita sa-i descoperiti  istoria! Ca obiectiv turistic, cetatea este putin promovata de site-urile de profil. Insa, autoritatile locale constantene initiaza aici diverse activitati pentru tineri, care au ca scop atat cunoasterea, cat si descoperirea istoriei dintr-o perspectiva experimentala.

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta in colaborare cu Asociatia „Romania, Casa Dacilor” deruleaza in localitatea Topalu – Capidava activitati de educare nonformala, care stau la baza proiectului: „Capidava – Cetatea lui Dapyx”.

15 tineri voluntari se vor implica timp de 4 zile, in activitati de istorie experimentala, prin participarea la 4 ateliere de lucru - istorie, arheologie, traseu de tip treasure -hunting si teatru antic.

Potrivit organizatorilor, tinerii participanti pot experimenta modul simplu de a trai al geto-dacilor, li se vor prezenta istoria cetatii, precum si legendele cu privire la regele get Dapyx, dar si primele lupte cu Imperiul Roman.

Tinerii vor parcurge si trasee de tip treasure-hunting (cautarea in contra timp a unor „comori” geto- dace in Cetate), dar si sa se implice in diferite ateliere: tras cu arcul, manuirea unor arme de tip geto-dace (sica, cosor, fallux) si olarit.

In cadrul proiectului se vor realiza materiale informative cu privire la diferite aspecte retinute din legendele localitatii Capidava, se vor prezenta armele de lupta ale dacilor, modul lor de viata, dar si Legenda Regelui Get Dapyx si sacrificiul acestuia.

Atelierele vizeaza trairea unor experiente  pozitive, prin  implicarea tinerilor in activitati traditional mestesugaresti aproape disparute din peisajul romanesc, precum olaritul si pielaritul, confectionarea de haine din piei de animale.

Tinerii experimenteaza realizarea armelor de lupta prin realizarea unor simulari in fata cuptorului, iar prin teatru antic si trasul cu arcul la tinta, vor putea sa recreeze diferite momente de petrecere a timpului liber din viata geto-dacilor. 

Proiectul „Capidava – Cetatea lui Dapyx” se va incheia pe 28 octombrie.

 

 

 

Redactor : Oana Blanda Craciun 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 24/10/2013

Etichete: litoralul romanesc  evenimente  Directia Judeteana pentru Sport si Tineret  obiective turistice  Capidava  cetati 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777