Nu stiti ce vacanta sa alegeti in extrasezon, astfel incat sa imbinati relaxarea cu sanatatea si in acelasi timp, sa nu investiti foarte mult in concediu? Alternativa de toamna vine din partea statiunilor balneo, cunoscute in Romania pentru efectele lor benefice asupra organismului.
Statiunea Techirghiol a devenit cunoscuta din 1899. Scaldata in razele soarelui si mangaiata de aerul salin,pe de o parte venind dinspre mare si pe de alta parte dinspre lac, statiunea este situata la doar 3 kilometri de tarmul Marii Negre, intr-o regiune de stepa dobrogeana. Acest tip de climat determina un confort termic redus. Climatoterapia in statiune se recomanda atat in scop profilactic, cat si curativ in perioada mai - septembrie, asociata dupa caz si cu bai reci de namol in multiple afectiuni.
Lacul Techirghiol, situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud este cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 metri, adancimea de maximum 9 m si salinitatea de peste 90 g/litru. El se deosebeste de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice. Temperatura medie a apei este in general apropiata de cea a aerului. Datorita mineralizarii ridicate, temperatura apei lacului Techirghiol poate scadea sub 0 grade Celsius, fara sa inghete.
Lacul Techirghiol a fost declarat sit Ramsar in 2006 (avand o suprafata de 1462 ha). Printre speciile de pasari amenintate la nivel global, pot fi mentionate gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) si rata cu cap alb (Oxyura leucocephala). Pe langa speciile migratoare de pasari, remarcabil este si numarul mare de speciicuibaritoare din aceasta zona.
Statiunea beneficiaza si de existenta unor conditii naturale deosebite, prin prezenta unor factori naturali sanogeni si anume: climatul, namolul sapropelic si apa sarata a lacului.
Namolul sapropelic al Lacului Techirghiol a adus faima acestor locuri. In 1924, la Expozitia Universala de la Paris, namolul de Techirghiol a obtinut medalia de aur.
Namolul are un miros caracteristic si poseda proprietati fizice, care il fac extrem de util in tratamentul diferitelor afectiuni. Pe plaja amenajata pe malul lacului si amplasata chiar în fata Sanatoriului Balnear din Techirghiol, namolul inca se foloseste, in sezonul cald, pentru onctiuni. Aceasta este prima si cea mai veche metoda de tratament cu namol, folosita inca din secolul al XIX-lea initial in mod empiric, apoi fundamantata stiintific.
De altfel, folosirea terapeutica a namolului a fost studiata de Alphons Saligny, apoi de Institutul Roman de Balneologie; incepand cu anii '30, studiile au constituit un fundament stiintific solid cu privire la actiunea terapeutica a namolului si la metodologia de aplicare a tratamentelor cu namol.
Apa lacului Techirghiol are o mineralizare totala de 52 g/litru. Fiind atat de concentrata, apa nu se poate folosi simpla, decat in cura externa, pentru bai, atat reci, cat si calde la bazin sau la cada. Apa isi exercita efectul terapeutic prin temperatura sa, prin compozitia sa chimica si prin densitatea sa crescuta.
Alaturi de conditiile naturale deosebite, statiunea Techirghiol beneficiaza de existenta uneia dintre cele mai moderne baze de tratament fizio-terapeutic din Romania aflata in incinta Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol.
Aici se asigura tratamentul balneofizic al pacientilor / turistilor internati in cele trei sectii ale sanatoriului, precum si tratamente ambulatorii. Fiind dispusa pe doua niveluri, in baza de tratament se pot trata pana la 800 pacienti si se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic, Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol oferind o gama variata de tratamente (proceduri) terapeutice si spa.
Foarte aproape de Sanatoriul Balear si de Recuperare Techirghiol se afla Manastirea Sfanta Maria, o oaza de liniste si relaxare. Bisericuta din lemn isi are sorgintea in inima Maramuresului, fiind stramutata ulterior la stana regala de la Sinaia.
In interiorul manastirii turistii pot vizita un mic muzeu al crestinismului dobrogean. In cadrul lacasului, functioneaza din anul 2000 o moderna baza de tratament, unde se pot face bai galvanice, bai de namol, bai minerale cu apa din lacul Techirghiol, bai de plante, masaj, kinoterapie, laser-terapie sau sauna.
Turistii care vor sa beneficieze de aceste servicii se pot caza in structura proprie de cazare, clasificata ca si hotel de doua stele, formata din 70 de camere cu baie proprie, televizor si frigider.
O alta atractie turistica este Biserica Nemteasca. Parintele Pieger este cel care a contribuit la ridicarea bisericii, finalizata in 1934. Peste biserica Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul din Techirghiol, au trecut mai mult 100 de ani, de la punerea pietrei de temelie a sfantului lacas.
Redactor/ Reporter: Oana Blanda Craciun
Publicat la data de: 30/08/2013
Etichete:
statiuni
litoralul romanesc
balneoterapie
extrasezon
Eforie Nord
Eforie Sud
Techirghiol
vacanta