In fiecare an, pe 31 octombrie se serbeaza Ziua Internationala a Marii Negre. De la concursuri de desene pentru copii, seminarii, conferinte, expozitii si dezbateri ale autoritatilor publice locale si pana la evenimente de informare organizate de voluntarii implicati in diverse actiuni de protectie a mediului, toata lumea vorbeste despre Marea Neagra sau cel putin incearca sa faca ceva pentru a proteja Marea Neagra. Putini ii stiu insa, istoria si tot mai putin sunt cei care reusesc sa o protejeze, fara a o polua.
Si la fel de putini sunt cei care stiu ca in zona marina aferenta judetului Constanta, corespunzatoare regiunii biogeografice pontice, sunt identificate mai multe situri Natura 2000:
- SPA “Marea Neagr?” - cu o suprafata totala de 147 242,9 ha din care 73621,45 ha este aferenta jud. Constanta (aproximativ 50%)
- SCI “Delta Dunarii zona marina" - cu suprafata totala de 123374 ha
- SCI “Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia” - 362 ha
- SCI “Plaja submersa Eforie Nord - Eforie Sud” - 140 ha
- SCI “Vama Veche - 2 Mai” - 7196 ha
- SCI “Zona marina de la Capul Tuzla” - 1738 ha.
Marea Neagra este a treia mare ca suprafata din Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului. Este totodata cea mai izolata mare fata de oceanul planetar, singura legatura cu restul oceanului mondial, via Marea Mediterana, fiind prin stramtorile Bosfor, Dardanele si Gibraltar si cu Marea Azov in nord-est, prin stramtoarea Kerch.
Marea Neagra este foarte vulnerabila in fata presiunilor exercitate de activitatile umane si starea sa de sanatate depinde atat de statele costiere, cat si de cele non-costiere.
Conventia pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii a fost semnata la Bucuresti, dupa sase ani de negocieri, in luna aprilie 1992, de reprezentantii Romaniei, Bulgariei, Georgiei, Federatiei Ruse, Turciei si Ucrainei (care sunt Parti la Conventie). Depozitarul Conventiei este Romania. Conventia pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii a fost ratificata de tara noastra prin Legea nr. 98/1992.
Poluarea marina nu tine insa cont de granite, de aceea se impune ca autoritatile, sectorul de afaceri, organizatiile neguvernamentale si cetetenii sa-si asume o parte din responsabilitatea fata de protectia mediului marin si costier prin schimbarea atitudinii si intelegand necesitatea unor actiuni privind dezvoltarea durabila a Marii Negre.
In octombrie 1996, Comisia pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii a convenit implementarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre impotriva Poluarii. Documentul a fost conceput in spiritul Declaratiei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21, care contine un set de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra impotriva poluarii.
Marea Neagra este o mare fertila.
De mii de ani, in apele sale exista o viata marina bogata si diversa, iar locuitorii de pe tarmurile ei au prosperat datorit? pescuitului abundent. Milioane de oameni au beneficiat de cura helio-marina si s-au bucurat de frumusetea peisajului litoral: tarmuri muntoase, faleze inalte, plaje nisipoase, limanuri si grinduri deltaice.
Ziua Internationala a Marii Negre a fost desemnata la 31 octombrie 1996, cand cele sase tari riverane - Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - au semnat Planul Strategic de Actiune (PSA) pentru Marea Neagra, document ce contine cel mai complet set de strategii si masuri pentru salvarea si reabilitarea zonei.
Potrivit Agerpress, situatia ecologica a Marii Negre s-a înrautatit in ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere.
Cele mai multe stocuri de peste din Marea Neagra, deja afectate de consecintele poluarii, au fost supra-exploatate sau sunt amenintate de supra-exploatare. Exista un risc serios de pierdere a unor habitaturi valoroase si a unor peisaje, si, in cele din urma, a biodiversitatii si productivitatii ecosistemului Marii Negre.
Un pas important a fost facut de tarile din zona Marii Negre in iunie 2002 (Sofia, Bulgaria), cand s-a semnat Protocolul referitor la Conservarea Biodiversitatii si Peisajului.
Marea Neagra este o mare intercontinentala, orientata est-vest, intre Europa si Asia, cu o suprafata de 461.000 kmp si o adancime maxima de 2.211 m, care scalda tarmul Romaniei pe o lungime de 245 km. Pe tarmurile ei se gasesc sase tari: Bulgaria si Romania la vest, Ucraina la nord, Federatia Rusa in nord-est, Georgia in est si Turcia in sud.
Principalele porturi la Marea Neagra sunt: Constanta, Odessa, Novorossiisk, Batumi, Varna si Istanbul.
Si in acest an, ziua de 31 octombrie este marcata la malul marii printr-o serie de evenimente.
A sasea editie a Conferintei Marii Negre se desfasoara in perioada 28-31 octombrie, in statiunea Mamaia. Tema din acest an este “Marea Neagra - Provocari in vederea atingerii starii bune a mediului”.
La Conferinta organizata de Comisia Marii Negre si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Grigore Antipa”, in colaborare cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, participa cercetatori in domeniul stiintelor marii, din 16 state.
Obiectivul evenimentului este de a atrage atentia publicului asupra importantei conservarii ecosistemului marin si atrage atentia asupra faptului ca Marea Neagra trebuie sa fie gestionata printr-o cooperare stransa a tarilor riverane.
Si Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Constanta sarbatoreste Ziua Internationala a Marii Negre, printr-o expozitie de colaje realizate de copiii de la Scolile nr. 43 „Ferdinand” si „Remus Opreanu” din Constanta, precum si de la Liceul Teoretic Murfatlar.
Expozitia se desfasoara in perioada 25 - 31 octombrie, urmand ca lucrarile cele mai reusite sa fie premiate de conducerea institutiei.
Redactor: Oana Blanda Craciun
Publicat la data de: 31/10/2013
Etichete:
litoralul romanesc
evenimente
Constanta
Mamaia
Marea Neagra
Ziua Internationala a Marii Negre
Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului