Muzeul Marinei Romane Constanta - obiective turistice Constanta

Hotelurile din Constanta au o medie de 9 puncte din 10

din 93 recenzii

Oferte Constanta

Vezi toate ofertele

Pareri Constanta

"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"

Vezi toate parerile Constanta

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Muzeul Marinei Romane Constanta

Muzeul Marinei Romane Constanta

Muzeul Marinei Romane Constanta

MUZEUL MARINEI ROMANE din Constanta este cea mai importanta institutie de acest gen din Romania si adaposteste marturii pretioase ale evolutiei marinei militare si civile din tara noastra. Situat pe strada Traian, muzeul este gazduit de o cladire impunatoare care are o istorie la fel de interesanta ca exponatele pe care le adaposteste. Edificiul a fost ridicat in anul 1909 si a gazduit Scoala superioara de marina, prima institutie de invatamant superior din Dobrogea.
Ideea infiintarii unui muzeu al Marinei Romane s-a conturat pentru prima data in anul 1919, odata cu scoaterea din uz a catorva nave ale flotei romane. In ciuda incercarilor repetate, ideea nu s-a concretizat decat la sfarsitul anilor '60 la initiativa lui Nicolae Ceausescu care si-a exprimat dorinta de a vizita o astfel de institutie. Muzeul Marinei Romane a fost inagurat oficial pe data de 3 august 1969.
Baza de exponate a muzeului este una foarte mare si este organizata in mod cronologic, prezentand istoria marinei militare si comerciale din tara noastra, evolutia navigatiei si a mijloacelor de navigatie in spatiul carpato-danubiano-pontic. Muzeul incepe sa istoriseasca povestea navigatiei pe meleaguri autohtone cu perioada antica. Aceasta epoca este ilustrata cu ajutorul hartilor din piatra, al machetelor unor corabii grecesti si romane, mulajelor de pe Columna lui Traian si chiar a unor luptatori daci si romani in marime naturala si continua cu ancore si amfore originale, descoperite pe fundul Marii Negre. Povestea continua cu epoca medievala, o perioada foarte bine ilustrata in cadrul muzeului si care se leaga in principal de domniile a doi dintre cei mai importanti domnitori romani: Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. In cadrul acestei sectiuni sunt expuse machete ale unor corabii, mijloace traditionale de navigatie, decoruri ale unor nave, o trusa de navigatie care contine piese de navigatie extrem de rare, etc.
Colectiile Muzeului nu sunt doar unice, ci si inedite si spectaculoase. Ele inglobeaza noduri marinaresti, ancore - unele dintre ele avand dimensiuni impresionante, timone, arme de toate felurile – de la arme albe confectionate de daci pana la piese de artilerie. Colectia de navomodele ocupa un loc important printre exponatele Muzeului Marinei Romane, cuprinzand 150 de machete ale navelor militare si civile care au alcatuit flota romaneasca de-al lungul istoriei. Muzeul cuprinde si o importanta colectie de uniforme de marina. Prima tinuta oficiala a marinarilor romani dateaza din 1850, an in care a fost introdusa uniforma. Muzeul dedica o colectie speciala personalitatilor care au facut istorie in Marina Romana si care si-au legat numele pentru vesnicie de aceasta. Doar doua exemple ar fi cel al marinarul scriitor, Jean Bart, care in anul 1932 a facut demersuri pentru infiintarea unui muzeul al marinei la Constanta, si cel al ofiterului Dimitrie Stiubei, considerat cel mai mare marinist roman.
Ne oprim aici cu insiruirea cronologica a colectiilor cuprinse in cadrul Muzeului Marinei Romane. Nu vrem sa va dezvaluim prea multe detalii, ci sa va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti toate colectiile muzeului intr-o vizita care vi se va parea cu siguranta impresionanta. 

Obiective turistice

Vezi obiectivele turistice din apropiere

Acvariu Constanta

ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...

Biserica Armeneasca Sfanta Maria

Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...




Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777