Harta hotelurilor din Constanta
Si a obiectivelor turistice de pe Litoralul Romanesc
"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"
Vezi toate parerile ConstantaObiective turistice si atractii Constanta
Afla ce obiective poti vizita in Constanta si in imprejurimi
Agrement Litoral
Transport Litoral
Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...
Vezi detaliiMuzeul de Arta Constanta
Muzeul de Arta Constanta
Amplasat in inima Constantei, la intersectia dintre bulevardele Tomis si Ferdinand, MUZEUL DE ARTA este o institutie care impresioneaza prin valorile artistice pe care le adaposteste. Declarat a doua institutie de acest gen din Romania, dupa Muzeul de Arta din Bucuresti, muzeul constantean este adapostit de o cladire cu o istorie plina de insemnatate pentru urbea de la malul marii. Impunatoarea cladire care adaposteste astazi colectiile Muzeului de Arta a fost prima scoala ridicata in Constanta. Institutia de invatamant a fost construita intre anii 1891 - 1893 la initiativa primarului de la acea vreme, care dorea sa schimbe infatisara urbei prin cateva cladiri impunatoare. Scoala a purtat numele "Principele Ferdinand si Principesa Maria" si adapostea doua institutii de invatamant individuale si total separate: una pentru baieti si alta pentru fete.
Prima scoala din Constanta a functionat in aceasta cladire pana in anul 1985, atunci cand edificiul a transformat in anexa a Muzeului de Arta care exista la Constanta de cateva decenii, fara a avea insa un sediu fix. Trebuie mentionat ca Muzeul de arta de la malul marii dispunea de un patrimoniu bogat inca dinainte ca institutia sa fie mutata in caldirea fostei scoli. Un moment important in istoria Muzeului de Arta din Constanta s-a petrecut in anul 1990, atunci cand lucrarile din vila de protocol a lui Nicolae Ceausescu de la Neptun au fost donate institutiei. Atunci au intrat in posesia muzeului picturi si sculpturi ale unor celebri artisti romani.
Dedicat picturii, sculpturii si graficii, muzeul constantean detine in prezent un patrimoniu de peste 7400 de lucrari, organizat cronologic, care ilustreaza exemplar arta romaneasca. In galeriile muzeul sunt prezenti toti marii artistii romani prin opere de arta de o frumusete rara.
Odata intrati in muzeul, vizitatorii sunt intampinati de operele artistilor din perioada de debut a picturii romanesti (sec. al XIX-lea). In aceasta sectiune sunt expuse opere de referinta ale lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Aman si Nicolae Tonitza. Ne vedem obligati sa subliniem faptul ca muzeul detine colectia intreaga a pictorului Tonitza, ceea ce inseamna peste 70 de lucrari. Perioada interbelica, recunoscuta ca fiind un moment glorios pentru arta romaneasca, este la fel de bine reprezentata prin lucrari ale unor pictori celebri, precum Theodor Pallady si Gheorghe Petrascu. Expozitia de pictura a Muzeului de Arta se continua cu opere exceptionale ale unor pictori romani mai mult sau mai putin recunoscuti, carora istoria artei romanesti le va acorda la un moment dat locul binemeritat. Alaturi de impresionanta colectie de picturi, muzeul constantean detine si o importanta colectie de sculpturi care poarta semnatura unor nume celebre dintre care putem exemplifica pe Dimitrie Paciurea, Gheorghe Anghel, Oscar Han, Ion Jalea, etc. Atractia principala a expozitie de sculptura o reprezinta frumoasa opera a sculptorului Dimitrie Paciurea, intitulata "Himera apei", amplasata in mijlocul salii principale a muzeului.
Ceea ce multe persoane nu stiu este faptul ca Muzeul de Arta din Constanta nu inseamna doar expozitiile deschise publicului, ci are si o fata nevazuta, cu o valoare poate mai mare decat cea expusa. Este vorba despre patru depozite in care se afla cea mai mare parte a patrimoniului muzeului si care sunt destinate conservarii lucrarilor.
In incheierea acestui articol mentionam cateva dintre cele mai de pret opere expuse in cadrul Muzeului de Arta din Constanta: "Cap de fetita" - Nicolae Tonitza, "Drum de seara" - Ioan Andreescu, "Lae de tigani la drum", "Primavara", "Rodica", "Cos cu cirese" - Nicolae Grigorescu, "Flori" - Stefan Luchian, etc.
Obiective turistice
Vezi obiectivele turistice din apropiere
ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...
Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...
BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...
Hoteluri recomandate Constanta
Vezi cele mai bune oferte de cazare din Constanta - Hoteluri, vile si pensiuni Constanta
Oferte de cazare Constanta, litoral 2025
Hoteluri Constanta - Oferte recomandate in Constanta
Aceste oferte sunt recomandate de site-ul Litoralulromanesc.ro pe baza raportului pret calitate
Vacante fara griji in
12 rate fara dobanda
Hotelurile
de pe
Litoralul Romanesc au o medie
de 8.9 puncte din 10