Descriere Techirghiol, istoric si informatii despre Techirghiol

Hotelurile din Techirghiol au o medie de 9 puncte din 10

din 50 recenzii

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Techirghiol este situat la 16 kilometri sud de municipiul Constanta, in vecinatatea statiunii Eforie Nord, pe malul lacului cu acelasi nume. Din punct de vedere administrativ, Techirghiol este oras si are o populatie de peste 7.000 de locuitori. Techirghiol se numara printre statiunile balneoclimaterice cu renume national si international, datorita proprietatilor curative ale Lacului Techirghiol. Apa sarata si bogata in minerale si namolul sapropelic extras din adancurile sale sunt utilizate cu succes in tratarea reumatismului, anemiei, rahitismului, spondilozei, hipotiroidiei si a altor afectiuni neuromotorii, cutanate sau endocrine.

ISTORIC
Prima mentiune documentara a localitatii Techirghiol dateaza de la jumatatea secolului al 16-lea, atunci cand Dobrogea se afla sub dominatia Imperiului Otoman. Denumirea turceasca a lacului apare in firmanele sultanului Suleiman Magnificul. Dupa 1 decembrie 1878, data la care Dobrogea redevine pamant romanesc, Techirghiol isi castiga renumele in randul intelectualilor romani. Beneficiile namolul sapropelic atrag personalitati ale vremii, precum: Mihail Kogalniceanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu si Tudor Arghezi, care isi construiesc resedinte de vara pe malul lacului. In anul 1894 Ministerul Agriculturii si Domeniilor vinde Societatii de binefacere Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti 100 ha pe malul lacului. Astfel, se pun bazele localitatii Techirghiol de astazi. La 1 ianuarie 1928, Techirghiol primeste statutul de statiune balneara. In anul 1930, statiunea Techirghiolul avea o plaja amenajata cu suprafata de 6000mp, 23 de hoteluri, 318 vile si un sanatoriu. Lacul Techirghiol este declarat monumet al naturii in 1972. Ca masura de protectie si conservare, circulatia cu ambarcatiuni pe lac a fost interzisa, masura pastrandu-se pana in prezent.

PLAJA
Plaja statiunii Techirghiol se desfasoara pe malul nordic al lacului, acolo unde este amplasata intreaga asezare. Cunoscuta sub denumirea de “Bai reci”, plaja localitatii are dimensiuni reduse si este acoperita cu nisip. Pe timpul sezonului estival, plaja este populata de turistii care se bucura de efectele terapeutice ale namolului extras din lac, dar si de relaxare, zona fiind linistita si ferita de aglomeratia specifica litoralului. Namolul poate fi achizitionat pentru sume modice de la vanzatorii ambulanti care isi desfasoara activitatea in zona plajei.

CAZARE SI MASA
Statiunea Techirghiol ofera cazare in hoteluri de mici dimensiuni, vile si pensiuni, in care turistii se pot bucura de o atmosfera intima si relaxanta. Unitatile de cazare sunt dispuse atat in centrul statiunii, cat si pe stradutele linistite si umbroase ale Techirghiolului. De remarcat este Hotelul Anina 3*, amplasat in centrul statiunii, unde veti gasi conditii bune de cazare. De asemenea, turistii pot opta pentru cazare in cadrul Sanatoriului Balnear si de Recuperare sau in cadrul Centrului Social-Pastoral din incinta Manastirii Sfanta Maria, unde pot beneficia si de tratament balnear. Techirghiol le ofera turistilor posibilitati diverse de servire a mesei. Pe langa restaurantele care apartin hotelurilor si pensiunilor, in centrul statiunii sunt deschise terase, pizzerii, restaurante, fast food-uri si patiserii.

BAZA DE TRATAMENT
Techirghiol si-a castigat renumele de statiune balneara datorita proprietatilor curative ale Lacului Techirghiol. Namolul sapropelic extras din adancurile lacului este folosit cu succes in cele doua baze de tratament existente in statiune. Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol dispune de una dintre cele mai mari baze de tratament de pe litoralul romanesc. In baza de tratament a sanatoriului se pot trata pana la 800 pacienti si se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic. O baza de tratament moderna exista si in cadrul Centrului Social-Pastoral al Manastirii Sfanta Maria. In ambele baze de tratament se efectueaza bai de namol, bai sarate cu apa din lacul Techirghiol, bai galvanice, bai de plante, masaj, kinetoterapie, electroterapie, magnetoterapie. Procedurile sunt utilizate cu succes in tratarea afectiunilor reumatismale, posttraumatice, ale sistemul osos, ale sistemului nervos central si periferic, afectiunilor ginecologice, dermatologice, vasculare si endocrine.

DISTRACTIE SI RELAXARE
Techirghiol este o statiune destinata persoanelor care iubesc linistea si relaxarea. Principala atractie a statiunii este lacul Techirghiol. Situat intre statiunile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud, lacul Techirghiol este cel mai intins lac salin din Romania. Fauna si flora care populeaza lacul furnizeaza materia prima pentru producerea namolului sapropelic cu componenti minerali activi care ii dau o valoare terapeutica deosebita. Lucios, onctuos, cu un miros caracteristic, namolul sapropelic poseda proprietati care il fac foarte util in tratamentul diferitelor afectiuni. Din toate punctele de vedere, namolul de la Techirghiol este unic. In bazele de tratament, namolul se foloseste incalzit pentru diverse proceduri si in amestec cu apa sarata din lac, pentru bai la cada. Pe plaja amenajata pe malul lacului, turistii isi ung corpurile cu namolul-minune. Aceasta este prima ?i cea mai veche metoda de tratament cu namol, folosita inca din secolul al XIX-lea pentru tratament. In inima statiunii, intr-o zona linistita, se afla Manastirea Sfanta Maria, o oaza de spiritualitate si pace. Mica biserica din lemn este originara din Maramures si a fost adusa la Techirghiol in anul 1951. In interiorul manastirii functioneaza un mic, dar deosebit muzeu al crestinismului dobrogean. Intr-o plimbare relaxanta prin centrul statiunii veti observa statuia lui Techir impreuna cu magarul sau. Potrivit legendei, batranul Techir ar fi fost cel care a descoperit beneficiile namolului sapropelic din lac. Olog si orb, Techir calatorea impreuna cu magarul sau atunci cand s-a impotmolit in namolul lacului. Mare a fost bucuria batranului atunci cand si-a dat seama ca datorita namolului ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale erau vindecate. De asemenea, ranile magarului se vindecasera si ele. Vestea vindecarii miraculoase s-a raspandit rapid si o multime de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a se vindeca.


Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777